Doorgaan naar hoofdcontent

#sportenmetnah Sporten met NAH? Van ervaringskundige naar ervaringsdeskundigheid

Sporten met nah is dat mogelijk?
In mijn geval is dat wel mogelijk gelukkig.
Lopen of wandelen ging vanaf het begin wel redelijk, al leek ik soms wel een dronkaard zo was ik aan het slingeren helemaal wanneer ik vermoeid was.
Het fietsen op mijn easyrider driewiel fiets ging een heel stuk beter, ik kon gewoon blijven zitten tijdens het trappen de zitting en rugleuning maakten het dat ik ook comfortabel recht op bleef.
Wat ik ook graag weer wilde dat ik kon was hardlopen, niet gelijk dat ik tig km kon hardlopen maar even snel de straat kunnen oversteken nog net de bus/trein kon halen.
Eind 2014 lukte mij dat opeens of beter gezegd mijn hersenen lukte het opeens weer om mij te laten hardlopen.
Ruim 5 jaar heb ik daarop moeten wachten, regelmatig tijdens het wandelen een sprintje proberen te trekken, mij vanaf kleine heuveltjes in het bos naar beneden laten vallen en dan maar zo hard mogelijk proberen te lopen.
Nu lukt mij dat weer vrij goed, ik loop nu verschillende afstanden doe mee aan hardloop wedstrijden.
Lichamelijk en geestelijk is mijn uithoudingsvermogen enorm gegroeid.
Wat ik niet alleen bij het sporten goed kan gebruiken maar ook om veel andere dingen te proberen en te doen.

Op dit moment ben ik aan het studeren bij de EDNAH Cursus, van ervaringsdeskundige naar ervaringskundige.
Met deze cursus sta ik steviger in mijn schoenen om andere nah getroffenen te kunnen ondersteunen naar hun herstel.
Deskundige is iedere nah getroffene, maar deze deskundigheid gebruiken om anderen te ondersteunen naar herstel is toch wel wat anders heb ik gemerkt.
Je eigen herstel is belangrijk om een ander te kunnen helpen de ervaringen die je tijdens je herstel hebt opgedaan om te herstellen kun je goed gebruiken bij een ander.
Niet hoe het moet maar je begrijpt beter hoe een ander het ervaart, door te luisteren en de cliënt zelf de oplossing te laten vinden kun je hem/haar helpen naar herstel.

Hoe ik dit straks in de praktijk moet brengen weet ik nog niet zo goed, door te luisteren naar anderen hoop ik ver te komen om anderen ook naar hun herstel te laten komen.
Het leven is te mooi om alleen maar achterom te kijken naar wat je kwijt ben, er zijn zoveel mooie dingen voor je die je alleen nog moet ontdekken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

@Fabletics #WATCHME #stronger Wandelend door het bos

2 Dagen heb ik al stembureau lid binnen op stembureaus gezeten. Ik wilde in eerste instantie gaan hardlopen, maar buiten gekomen vond ik het wel wat fris. Niet hardgelopen maar gewandeld in een stevig tempo. Dat kon ik wel vernemen aan mijn longen, thuis gekomen was ik helemaal bekaf. Niet wat ik eerst last had, na zo'n wandeling was ik wel moe maar nooit dat ik eerst thuis even moest liggen om bij te komen.      Maar ik vond het heerlijk om door het bos te wandelen, de vogel geluiden, onderbroken door het geluid van vliegtuigen wat ik minder leuk vond. Ik hoef gelukkig niet te reizen om in het bos te komen, op zeer korte afstand van mijn huis en ik ben er.      For 2 days I have already been a polling station member at polling stations.   At first I wanted to go for a run, but when I got outside I thought it was a bit chilly.   Not running but walking at a brisk pace.   I could hear that from my lungs, when I got home I was completely exhausted.   Not what bothered me at first, af

Het gaat er niet om wat ik niet meer kan, maar juist wat ik wel kan!

12 Jaar geleden heb ik een week flink kunnen rusten. Mijn strottenhoofd deed niet wat het behoorde te doen als ik moest slikken. Normaal sluit het strottenhoofd automatisch je luchtpijp af zodat wat je door slikt door de slokdarm gaat. Bij mij werkte dat dus niet wat mij bang maakte om te moeten slikken. Want als ik slikte ging dat verkeerd en kon dat slecht aflopen. Hierdoor had ik longontsteking, en door de angst durfde ik niet te gaan slapen. Bang dat ik niet meer wakker zou worden. Daarom besloten om mij in slaap te brengen. Na een week geslapen te hebben, en ik wakker werd op medium care voelde ik mij een stuk beter. De angst was grotendeels verdwenen, en durfde ik toen vooruit te kijken. Na 5 weken mocht ik naar het revalidatie centrum (Beatrixoord te Haren) om daar 3 maanden intern te revalideren. Ik heb het geluk gehad dat ik op een 1 persoon kamer mocht. Dat vond ik toen erg prettig, ik alleen en geen rekening met anderen te hoeven houden. Alleen zelf bepalen wat ik op tv wild

@DecathlonNED @Kalenji

Kalenji KIPRUN  HARDLOOPSCHOENEN VOOR HEREN KIPRUN FAST   Ruim 2 jaar heb ik de Kalenji schoenen al. Dit zijn mijn asfalt schoen zeg ik altijd want ze dempen de schokken erg goed waardoor ik geen last van mijn knieën heb. Ze zitten niet alleen heerlijk maar lopen ook erg fijn. En dat voor een zeer betaalbare prijs. Goede schoenen hoeft dus echt niet duur te zijn! De komende tijd hoop ik nog veel fijne kilometers te maken met deze schoenen en waarbij ik hoop dat ze nooit meer verslijten. Ik loop er alleen mee als het droog is, op natte wegen en paden zijn ze voor mij te glad ivm mijn evenwicht storing. Gelukkig is het heel vaak droog en kan ik toch er heerlijk mee lopen. Meestal loop ik 5 km, maar soms ook wel eens 10 km. Ooit heb ik een halve marathon op deze schoenen gelopen en dat was net als bij de korte afstanden geen enkel probleem. Als deze echt vervagen moeten worden dan worden het zeker deze schoenen weer, of een nog betere vervanger. De kosten per kilometer zijn met deze scho