Doorgaan naar hoofdcontent

@hersenstichting @raisinhope_nl Prof. dr. Bas Bloem kleine hersenen en programma's

Prof. dr. Bas Bloem tijdens Geef om je Hersenen
Gisteravond naar Geef om je Hersenen gekeken, 1½ uur waar aandacht gevraagd wordt voor Hersenschade.
1 op de 4 Mensen hebben helaas een hersenbeschadiging.
Helaas hoor ik ook bij die mensen die getroffen zijn door een hersenbeschadiging.
Een herseninfarct in mijn kleine hersenen heeft mijn leven ongevraagd compleet omgedraaid.
Het meest aandachtig heb ik naar het verhaal van Prof. dr. Bas bloem gekeken en geluisterd.
Dat de kleine hersenen programma's maken waarop je automatisch bewegingen uit voert, bijv. lopen en fietsen.
Dan zou je dus denken dat het lopen bij mij goed moet zijn gebleven, want het programma was er al.
Toch heb ik sinds mijn infarct het opnieuw moeten leren, mijn hersenen opnieuw te moeten leren hoe ik moet lopen.
Dat geld voor bijna alles, gelukkig had ik geen last van mijn spraak gekregen, je kunnen uiten en zeggen wat de problemen zijn maakt het revalideren wel een stuk gemakkelijker als het praten je niet meer lukt.
Om terug te komen op het lopen van mij, als ik nu loop dan is het net alsof ik aangeschoten ben.
Maar tijdens het bezorgen van bijv. post, dan moet ik wel stilstaan om het adres op een poststuk te kunnen lezen, maar als ik de juiste poststukken heb en ik kijk dan naar de brievenbus waar ik de post in moet stoppen loop ik automatisch daarnaar naar toe zonder dat ik aangeschoten loop.
Het programma waar ik automatisch mee loop is wel aanwezig maar de manier om dit programma te kunnen starten is bij mij veranderd.
Hardlopen kon ik "vroeger" ook gewoon, sinds mijn infarct lukte mij dat niet meer.
Pas na een kleine 5 jaar lukt het mij om weer te hardlopen, het gaat sneller dan gewoon wandelen zal ik het maar noemen, als ik foto's en video's van mij zelf zie hoe ik hardloop ben ik blij dat ik het zelf niet live kan zien.
Het hardloop programma zou toch aanwezig moeten zijn zou je zeggen, voor het infarct kon ik het toch ook, het lijkt erop dat ik het nu helemaal opnieuw moest leren.
Doordat mijn kleine hersenen zijn getroffen hebben zij nu veel meer moeite om een programma te leren, en doordat de hersennen beschadigd zijn vraag ik mij af kunnen zij nu nog wel een compleet programma maken?
Als het oude hardloop programma aanwezig is/was waarom lukte het mijn hersenen niet om deze op te starten.
Mijn vraag is dan: hoe en op welke manier zou ik mijn opgeslagen programma's kunnen starten.
Met post bezorgen gebeurt het doordat ik mij ergens op richt, waardoor het lopen opeens automatisch gaat.
Hoe zou ik dan mijn "oude" hardloop programma kunnen starten?
Zou mijn evenwicht ook een programma hebben?
Waardoor ik op een tweewiel fiets zou kunnen fietsen ipv op een driewiel fiets!
Onderzoek naar hersenen om voor dit soort problemen oplossingen te kunnen vinden is en blijft erg nodig.
Door de hersen wegenkaart kunnen verschillende aandoeningen geholpen worden door andere onderzoeken en de daaruit gekomen oplossingen en/of medicijnen.

Wat ik zelf ook erg belangrijk vind is het begrijpen van een hersenbeschadiging, wat dit met je als mens en familie doet met je.
Het worden begrepen worden door instanties, experts, specialisten enz.
Het genezen en het voorkomen van een hersenbeschadiging is erg belangrijk, maar dat betekent niet dat je diegene die helaas wel door een hersenbeschadiging zijn getroffen maar aan hun zelf overlaat.
Luister naar ons om oplossingen te vinden om ons leven te verbeteren waardoor wij weer mee kunnen doen met het leven om ons heen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

@Fabletics #WATCHME #stronger Wandelend door het bos

2 Dagen heb ik al stembureau lid binnen op stembureaus gezeten. Ik wilde in eerste instantie gaan hardlopen, maar buiten gekomen vond ik het wel wat fris. Niet hardgelopen maar gewandeld in een stevig tempo. Dat kon ik wel vernemen aan mijn longen, thuis gekomen was ik helemaal bekaf. Niet wat ik eerst last had, na zo'n wandeling was ik wel moe maar nooit dat ik eerst thuis even moest liggen om bij te komen.      Maar ik vond het heerlijk om door het bos te wandelen, de vogel geluiden, onderbroken door het geluid van vliegtuigen wat ik minder leuk vond. Ik hoef gelukkig niet te reizen om in het bos te komen, op zeer korte afstand van mijn huis en ik ben er.      For 2 days I have already been a polling station member at polling stations.   At first I wanted to go for a run, but when I got outside I thought it was a bit chilly.   Not running but walking at a brisk pace.   I could hear that from my lungs, when I got home I was completely exhausted.   Not what bothered me at first, af

Het gaat er niet om wat ik niet meer kan, maar juist wat ik wel kan!

12 Jaar geleden heb ik een week flink kunnen rusten. Mijn strottenhoofd deed niet wat het behoorde te doen als ik moest slikken. Normaal sluit het strottenhoofd automatisch je luchtpijp af zodat wat je door slikt door de slokdarm gaat. Bij mij werkte dat dus niet wat mij bang maakte om te moeten slikken. Want als ik slikte ging dat verkeerd en kon dat slecht aflopen. Hierdoor had ik longontsteking, en door de angst durfde ik niet te gaan slapen. Bang dat ik niet meer wakker zou worden. Daarom besloten om mij in slaap te brengen. Na een week geslapen te hebben, en ik wakker werd op medium care voelde ik mij een stuk beter. De angst was grotendeels verdwenen, en durfde ik toen vooruit te kijken. Na 5 weken mocht ik naar het revalidatie centrum (Beatrixoord te Haren) om daar 3 maanden intern te revalideren. Ik heb het geluk gehad dat ik op een 1 persoon kamer mocht. Dat vond ik toen erg prettig, ik alleen en geen rekening met anderen te hoeven houden. Alleen zelf bepalen wat ik op tv wild

@DecathlonNED @Kalenji

Kalenji KIPRUN  HARDLOOPSCHOENEN VOOR HEREN KIPRUN FAST   Ruim 2 jaar heb ik de Kalenji schoenen al. Dit zijn mijn asfalt schoen zeg ik altijd want ze dempen de schokken erg goed waardoor ik geen last van mijn knieën heb. Ze zitten niet alleen heerlijk maar lopen ook erg fijn. En dat voor een zeer betaalbare prijs. Goede schoenen hoeft dus echt niet duur te zijn! De komende tijd hoop ik nog veel fijne kilometers te maken met deze schoenen en waarbij ik hoop dat ze nooit meer verslijten. Ik loop er alleen mee als het droog is, op natte wegen en paden zijn ze voor mij te glad ivm mijn evenwicht storing. Gelukkig is het heel vaak droog en kan ik toch er heerlijk mee lopen. Meestal loop ik 5 km, maar soms ook wel eens 10 km. Ooit heb ik een halve marathon op deze schoenen gelopen en dat was net als bij de korte afstanden geen enkel probleem. Als deze echt vervagen moeten worden dan worden het zeker deze schoenen weer, of een nog betere vervanger. De kosten per kilometer zijn met deze scho