Doorgaan naar hoofdcontent

@hersenstichting @kwf_nl @spierziekten @DiabetesFonds @NLHersenletsel #chronischziek

 

9,9 miljoen mensen met een chronische aandoening

Op 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Een ‘chronische aandoening’ is hier gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel.

Bron: ©2020 Volksgezondheidenzorg.info

Niemand heeft gevraagd om ziek te worden en al helemaal niet om dat te blijven.

Om mee te kunnen doen en niet in een sociaal isolatie te komen moet men hard werken.

De rest van hun leven revalideren

Dat de reguliere zorg terug geschroefd moet worden, dat sporten bijna niet meer kan, sociale omgang bijna onmogelijk wordt!

Voor velen is dit nu een korte periode. Voor heel veel mensen is dit waar hun leven omdraait om er toch iets van te kunnen maken.

Mogen wij/zij dan nog een normaal hebben?!

Wat en waarom

Vooral op latere leeftijd, maar soms ook al jong, krijgen mensen chronische ziekten. Voorbeelden zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, COPD chronic obstructive pulmonary disease  en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Dit heeft veel impact op hun lichamelijk en geestelijk welbevinden. Aangezien mensen steeds ouder worden, neemt ook het aantal mensen met een chronische ziekte toe. Daar komt bij dat steeds meer mensen meer dan één chronische ziekte hebben. Het is van belang deze ziekten zo veel mogelijk te voorkomen. Dat levert een betere kwaliteit van leven op en voorkomt onnodige zorg.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  kijkt hoe vaak chronische ziekten voorkomen en onderzoekt de oorzaken ervan. Veel van deze oorzaken zijn te beïnvloeden met preventieve maatregelen, zoals een gezonde leefstijl: niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en een gezond gewicht hebben. Een onderdeel van dit onderzoek is risicogroepen opsporen: welke doelgroepen zouden het meest kunnen profiteren van bepaalde preventieve maatregelen? Een voorbeeld is onderzoek naar de aanwezigheid van bepaalde stoffen in bloed die kunnen voorspellen of een bepaalde ziekte optreedt. Op basis hiervan kunnen preventieve maatregelen vroegtijdig en bij de groep mensen die er meest bij gebaat is, worden ingezet.

Daarnaast wordt onderzocht hoe mensen functioneren als zij een chronische ziekte hebben. Dit kan eraan bijdragen dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en maatschappelijk actief kunnen blijven.

Bron: RIVMReacties

Populaire posts van deze blog

@Fabletics #WATCHME #stronger Wandelend door het bos

2 Dagen heb ik al stembureau lid binnen op stembureaus gezeten. Ik wilde in eerste instantie gaan hardlopen, maar buiten gekomen vond ik het wel wat fris. Niet hardgelopen maar gewandeld in een stevig tempo. Dat kon ik wel vernemen aan mijn longen, thuis gekomen was ik helemaal bekaf. Niet wat ik eerst last had, na zo'n wandeling was ik wel moe maar nooit dat ik eerst thuis even moest liggen om bij te komen.      Maar ik vond het heerlijk om door het bos te wandelen, de vogel geluiden, onderbroken door het geluid van vliegtuigen wat ik minder leuk vond. Ik hoef gelukkig niet te reizen om in het bos te komen, op zeer korte afstand van mijn huis en ik ben er.      For 2 days I have already been a polling station member at polling stations.   At first I wanted to go for a run, but when I got outside I thought it was a bit chilly.   Not running but walking at a brisk pace.   I could hear that from my lungs, when I got home I was completely exhausted.   Not what bothered me at first, af

Het gaat er niet om wat ik niet meer kan, maar juist wat ik wel kan!

12 Jaar geleden heb ik een week flink kunnen rusten. Mijn strottenhoofd deed niet wat het behoorde te doen als ik moest slikken. Normaal sluit het strottenhoofd automatisch je luchtpijp af zodat wat je door slikt door de slokdarm gaat. Bij mij werkte dat dus niet wat mij bang maakte om te moeten slikken. Want als ik slikte ging dat verkeerd en kon dat slecht aflopen. Hierdoor had ik longontsteking, en door de angst durfde ik niet te gaan slapen. Bang dat ik niet meer wakker zou worden. Daarom besloten om mij in slaap te brengen. Na een week geslapen te hebben, en ik wakker werd op medium care voelde ik mij een stuk beter. De angst was grotendeels verdwenen, en durfde ik toen vooruit te kijken. Na 5 weken mocht ik naar het revalidatie centrum (Beatrixoord te Haren) om daar 3 maanden intern te revalideren. Ik heb het geluk gehad dat ik op een 1 persoon kamer mocht. Dat vond ik toen erg prettig, ik alleen en geen rekening met anderen te hoeven houden. Alleen zelf bepalen wat ik op tv wild

Uitslag bloedtest was goed! Duidelijker informatie op producten in de Supermarkt.

  Vandaag heb ik de uitslag van mijn bloed test besproken met de praktijk ondersteunster bij de huisart. In het algemeen was het allemaal goed. Een aantal waarden zouden iets lager mogen! Wat beweging betreft dat doe ik vrij veel en dat zou ook redelijk voldoende moeten zijn. Het moeilijkst vind ik om op mijn voeding te letten. Ik vind genieten erg belangrijk en wel zo belangrijk dat dat bij mij boven aan staat. En bij genieten hoort ook wel een appeltaartje bij de koffie helemaal met slagroom erbij. De middenweg daarin vinden vind ik best lastig. Afvallen zou helpen, maar dat is maar een 2-3 kilo toch probeer ik daar wel veel rekening mee te houden. Al zou het wel enorm helpen als je veel meer gezonde voeding bij de supermarkt zou kunnen krijgen, of beter gezegd dat je niet uitgebreid de verpakking hoeft te lezen en dan alsnog de ingrediënten niet begrijpt als dat nu wel of niet goed is. Je hoort vaak over bepaalde tekens op verpakking dat deze moeten aanduiden als dit product goed of