Doorgaan naar hoofdcontent

Karakter verandering door frustraties bij hersenletsel?

Als iets mij niet lukte wat ik graag wilde dan frustreerde mij dat enorm, door meerdere keren proberen lukt het daarna gelukkig meestal wel.
Dat was voor mijn cva niet anders dan na mijn cva, in mei 2009 ben ik getroffen door een herseninfarct in mijn kleine hersenen.
Van heel veel dat ik geleerd had vanaf mijn geboorte dat moest ik nu weer opnieuw leren.
Van de meest simpele dingen die iedereen kan tot ingewikkelde nieuwe dingen vroeg en vraagt nog steeds erg veel energie van mij.
Zowel lichamelijk als geestelijk moet ik mij enorm inspannen om iets voor elkaar te kunnen krijgen.
Door het steeds weer opnieuw te proberen ben ik steeds verder gekomen in mijn kunnen.
Nadat iets mij gelukt is om te doen of er "werkt" opeens iets weer dan moet ik dit blijven herhalen om te kunnen onthouden hoe dit moet.
Als dingen niet lukt wat voor mijn cva wel lukte dan frustreert mij dit wel enorm.
Niet alleen dat het mij niet lukt maar zeker ook omdat ik het eerst wel kon zonder er bij hoeven na te denken.
Deze strijd heb ik alle dagen de hele dag door, de ene dag wil alles perfect een andere dag wil er niets.

Vaak wordt er gezegd dat ik verandert ben qua karakter, en dat klopt ook helemaal ik ben veranderd.
Plotseling geheel onverwacht wordt je wakker in het ziekenhuis en kun je bijna niets meer.
Lichamelijk ben je nog redelijk het zelfde maar geestelijk ben je een heel ander mens geworden.
Bijna weer een baby die alles nog moet leren om groot te worden.
Dat moment waarop je erachter ben gekomen dat je opeens iets anders bent dat is zo frustrerend dat is niet te omschrijven.
Vanaf dat moment moet je je zelf weer op nieuw uitvinden, niet alleen dat je weer kunt lopen en alle andere "gewone"dingen maar ook moet jij je zelf weer uitvinden.
Diep van binnen ben je nog de oude persoon van voor je cva, maar na je cva moet je nieuwe dingen leren maar omdat je een verleden hebt gehad ga je daar toch een beetje mee verder.
Door je cva en de tijd kijk je nu anders tegen dingen en anderen aan, dat is wel bepalend voor wat voor persoon je gaat worden.

Zelf zeg ik dat je diep van binnen dezelfde persoon blijft met de zelfde karakter, je nieuwe ik komt opeens in een ander leven waar er zoveel verandert is dat je bijna alles opnieuw moet uitvinden.
Dat je dan een ander persoon wordt is dan alleen maar logisch, maar precies omschrijven of uitleggen dat kan ik niet.
Karakter eigenschappen zit zo diep in iemand en het is ook niet op een schaal van iets te kunnen verklaren.

Als is de persoon verandert naar jouw maatstaven probeer je dan eens te verplaatsen in die andere.
Stel jezelf eens voor dat opeens jouw leven totaal op zijn kop ligt, niet meer wil en kan wat je eerst zonder te hoeven kon doen.

Het moeilijkste aan dit alles dat je het niet kunt, je kun het niet meten of zien op een foto os een scan.
Je weet dat er iets anders is maar je kunt het niet uitleggen en/of verklaren aan anderen.
Zelfs als je net als mij nog wel gewoon kunt praten is het niet te doen.
Je kunt alleen maar de andere vertrouwen dat de getroffene nog steeds diep van binnen de oude persoon van voor het gebeurde is.
Maar vergeet niet dat er heel wat gebeurd is wat de getroffene niet begrijpen kan en elke dag dezelfde vraag heeft.

Ps dit is uit mijn eigen beleving.

Reacties

Populaire posts van deze blog

@Fabletics #WATCHME #stronger Wandelend door het bos

2 Dagen heb ik al stembureau lid binnen op stembureaus gezeten. Ik wilde in eerste instantie gaan hardlopen, maar buiten gekomen vond ik het wel wat fris. Niet hardgelopen maar gewandeld in een stevig tempo. Dat kon ik wel vernemen aan mijn longen, thuis gekomen was ik helemaal bekaf. Niet wat ik eerst last had, na zo'n wandeling was ik wel moe maar nooit dat ik eerst thuis even moest liggen om bij te komen.      Maar ik vond het heerlijk om door het bos te wandelen, de vogel geluiden, onderbroken door het geluid van vliegtuigen wat ik minder leuk vond. Ik hoef gelukkig niet te reizen om in het bos te komen, op zeer korte afstand van mijn huis en ik ben er.      For 2 days I have already been a polling station member at polling stations.   At first I wanted to go for a run, but when I got outside I thought it was a bit chilly.   Not running but walking at a brisk pace.   I could hear that from my lungs, when I got home I was completely exhausted.   Not what bothered me at first, af

Het gaat er niet om wat ik niet meer kan, maar juist wat ik wel kan!

12 Jaar geleden heb ik een week flink kunnen rusten. Mijn strottenhoofd deed niet wat het behoorde te doen als ik moest slikken. Normaal sluit het strottenhoofd automatisch je luchtpijp af zodat wat je door slikt door de slokdarm gaat. Bij mij werkte dat dus niet wat mij bang maakte om te moeten slikken. Want als ik slikte ging dat verkeerd en kon dat slecht aflopen. Hierdoor had ik longontsteking, en door de angst durfde ik niet te gaan slapen. Bang dat ik niet meer wakker zou worden. Daarom besloten om mij in slaap te brengen. Na een week geslapen te hebben, en ik wakker werd op medium care voelde ik mij een stuk beter. De angst was grotendeels verdwenen, en durfde ik toen vooruit te kijken. Na 5 weken mocht ik naar het revalidatie centrum (Beatrixoord te Haren) om daar 3 maanden intern te revalideren. Ik heb het geluk gehad dat ik op een 1 persoon kamer mocht. Dat vond ik toen erg prettig, ik alleen en geen rekening met anderen te hoeven houden. Alleen zelf bepalen wat ik op tv wild

@DecathlonNED @Kalenji

Kalenji KIPRUN  HARDLOOPSCHOENEN VOOR HEREN KIPRUN FAST   Ruim 2 jaar heb ik de Kalenji schoenen al. Dit zijn mijn asfalt schoen zeg ik altijd want ze dempen de schokken erg goed waardoor ik geen last van mijn knieën heb. Ze zitten niet alleen heerlijk maar lopen ook erg fijn. En dat voor een zeer betaalbare prijs. Goede schoenen hoeft dus echt niet duur te zijn! De komende tijd hoop ik nog veel fijne kilometers te maken met deze schoenen en waarbij ik hoop dat ze nooit meer verslijten. Ik loop er alleen mee als het droog is, op natte wegen en paden zijn ze voor mij te glad ivm mijn evenwicht storing. Gelukkig is het heel vaak droog en kan ik toch er heerlijk mee lopen. Meestal loop ik 5 km, maar soms ook wel eens 10 km. Ooit heb ik een halve marathon op deze schoenen gelopen en dat was net als bij de korte afstanden geen enkel probleem. Als deze echt vervagen moeten worden dan worden het zeker deze schoenen weer, of een nog betere vervanger. De kosten per kilometer zijn met deze scho