Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijheid op de driewielfiets

Vrijheid op de driewielfiets

Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) heeft in het najaar van 2016 een verhalenwedstrijd uitgeschreven voor gebruikers van hulpmiddelen. Doel was dat zij hun ervaringen met hulpmiddelen delen met mensen die mogelijk baat zouden hebben bij de inzet van een hulpmiddel. 

diederik Easy Rider driewielerEén van de deelnemers was Diederik Wierenga, die na zijn herseninfarct niet meer zonder zijn Easy Rider driewielfiets kan.

Hij heeft de wedstrijd niet gewonnen maar we willen graag zijn verhaal met jullie delen.

Vrijheid op de driewielfiets  

Door: Diederik Wierenga 
Januari 2010, de Easy Rider driewielfiets wordt bij mij thuis geleverd. Het begin van mijn vrijheid om mij zelf te kunnen verplaatsen zonder hulp van anderen. De eerste kennismaking met de fiets was in augustus 2009 in het revalidatie centrum. Het weer kunnen fietsen na mijn herseninfarct gaf mij bijna vleugels. Nog belangrijker was het gevoel die de fiets mij geeft, vrijheid!

‘Het weer kunnen fietsen na mijn herseninfarct gaf mij bijna vleugels.’   

Toen de fiets er was en ik de eerste meters met de fiets gefietst hebt viel dat best wel tegen. Het was ook al weer een aantal maanden geleden dat ik gefietst had, maar toch ik schrok er wel een beetje van. Na meerdere keren gefietst te hebben ging het toch niet zo goed als ik gehoopt zoals het in augustus ging.

Januari, winter en koud niet goed voor mij, met de ergotherapeute overlegd en onderzoek in het ziekenhuis was de oplossing om er trapondersteuning op de fiets te plaatsen. Nadat de fiets weer terug was met de trap ondersteuning direct weer plaats genomen en ben ik gaan fietsen. Wow nu ging het wel goed, de motor moest wel zijn best doen maar toch ik fietste weer zonder mij te veel te moeten inspannen. 

'Het plezier van het fietsen was weer terug, vanaf dat moment ben ik meer gaan fietsen'

Het plezier van het fietsen was weer terug, vanaf dat moment ben ik meer gaan fietsen. Niet echt lange stukken, meer naar de winkel en weer terug. In 2011 ben ik verhuist naar Norg, een nieuwe omgeving en hoe verken je dit het best? Op de fiets natuurlijk, in het begin waren de fiets rondjes nog 5km, de afstand liep daarna snel op. De maximale afstand werd bepaald gelang de actieradius van de accu’s.

Op de Easy Rider kan ik zitten waarbij mijn benen de trappers bewogen. Door mijn evenwicht storing lukt het mij niet meer om op een gewone fietszadel te zitten, laat staan een met een fiets met twee wielen te kunnen berijden. Dankzij de drie wielen kan ik recht op blijven zitten op de fiets. Het fietsen zelf vind ik leuk, maar nog leuker is dat niet alleen het fietsen beter ging maar mijn uithoudingsvermogen groeide ook. Ik kon en durfde ook steeds meer aan, denk dat door het fietsen ik ook kan zeggen dat een aantal dingen hersteld zijn. Schrijven met rechts en hardlopen lukte mij opeens weer. 

'Bewegen maakt blij, met de Easy Rider driewielfiets is dat zeker gelukt'.

Bewegen is een zeer belangrijk middel om jezelf te kunnen verbeteren. Met NAH is dat vaak niet meer mogelijk, hulp-middelen kunnen je daarbij helpen. Voor mij is de Easy Rider driewiel-fiets geen hulpmiddel meer te kunnen noemen, het is veel meer dan dat. Het heeft mijn zin in leven en het gevoel van vrijheid gegeven. Ondanks mijn beperkingen kan ik dankzij de Easy Rider mee doen in de maatschappij en blijf ik niet zielig thuis zitten. Bewegen maakt blij, met de Easy Rider driewielfiets is dat zeker gelukt.

Meer weten  over Diederik en zijn driewielfiets


Driewielfiets voor volwassen personen
Al een aantal jaren volgen we Diederik op zijn Easy Rider driewielfiets. Kom meer te weten over hem in onderstaande artikelen:

Driewieliets Easy Rider

Driewieler voor volwassenen (Easy Rider)

De Easy Rider driewielfiets is een stabiele zit-driewieler voor volwassenen. 
van raam informatie

Reacties

Populaire posts van deze blog

@Fabletics #WATCHME #stronger Wandelend door het bos

2 Dagen heb ik al stembureau lid binnen op stembureaus gezeten. Ik wilde in eerste instantie gaan hardlopen, maar buiten gekomen vond ik het wel wat fris. Niet hardgelopen maar gewandeld in een stevig tempo. Dat kon ik wel vernemen aan mijn longen, thuis gekomen was ik helemaal bekaf. Niet wat ik eerst last had, na zo'n wandeling was ik wel moe maar nooit dat ik eerst thuis even moest liggen om bij te komen.      Maar ik vond het heerlijk om door het bos te wandelen, de vogel geluiden, onderbroken door het geluid van vliegtuigen wat ik minder leuk vond. Ik hoef gelukkig niet te reizen om in het bos te komen, op zeer korte afstand van mijn huis en ik ben er.      For 2 days I have already been a polling station member at polling stations.   At first I wanted to go for a run, but when I got outside I thought it was a bit chilly.   Not running but walking at a brisk pace.   I could hear that from my lungs, when I got home I was completely exhausted.   Not what bothered me at first, af

Het gaat er niet om wat ik niet meer kan, maar juist wat ik wel kan!

12 Jaar geleden heb ik een week flink kunnen rusten. Mijn strottenhoofd deed niet wat het behoorde te doen als ik moest slikken. Normaal sluit het strottenhoofd automatisch je luchtpijp af zodat wat je door slikt door de slokdarm gaat. Bij mij werkte dat dus niet wat mij bang maakte om te moeten slikken. Want als ik slikte ging dat verkeerd en kon dat slecht aflopen. Hierdoor had ik longontsteking, en door de angst durfde ik niet te gaan slapen. Bang dat ik niet meer wakker zou worden. Daarom besloten om mij in slaap te brengen. Na een week geslapen te hebben, en ik wakker werd op medium care voelde ik mij een stuk beter. De angst was grotendeels verdwenen, en durfde ik toen vooruit te kijken. Na 5 weken mocht ik naar het revalidatie centrum (Beatrixoord te Haren) om daar 3 maanden intern te revalideren. Ik heb het geluk gehad dat ik op een 1 persoon kamer mocht. Dat vond ik toen erg prettig, ik alleen en geen rekening met anderen te hoeven houden. Alleen zelf bepalen wat ik op tv wild

@DecathlonNED @Kalenji

Kalenji KIPRUN  HARDLOOPSCHOENEN VOOR HEREN KIPRUN FAST   Ruim 2 jaar heb ik de Kalenji schoenen al. Dit zijn mijn asfalt schoen zeg ik altijd want ze dempen de schokken erg goed waardoor ik geen last van mijn knieën heb. Ze zitten niet alleen heerlijk maar lopen ook erg fijn. En dat voor een zeer betaalbare prijs. Goede schoenen hoeft dus echt niet duur te zijn! De komende tijd hoop ik nog veel fijne kilometers te maken met deze schoenen en waarbij ik hoop dat ze nooit meer verslijten. Ik loop er alleen mee als het droog is, op natte wegen en paden zijn ze voor mij te glad ivm mijn evenwicht storing. Gelukkig is het heel vaak droog en kan ik toch er heerlijk mee lopen. Meestal loop ik 5 km, maar soms ook wel eens 10 km. Ooit heb ik een halve marathon op deze schoenen gelopen en dat was net als bij de korte afstanden geen enkel probleem. Als deze echt vervagen moeten worden dan worden het zeker deze schoenen weer, of een nog betere vervanger. De kosten per kilometer zijn met deze scho