Doorgaan naar hoofdcontent

@hersenstichting @NAH_uitleg #geefomjehersenen

Gisteravond naar de uitzending op NPO1 gekeken Geef om je Hersenen!
Goed om te zien en te horen dat er steeds meer vooruitgang geboekt wordt met onderzoeken naar de hersenen.
Hoe dit te "fixen" maar nog veel belangrijker is wat de oorzaak van de hersenletsel is.
Het voorkomen dat je hersenletsel krijgt is denk ik wel het belangrijkst.
Maar daar is veel onderzoek voor nodig en daar is eveneens ook erg veel geld voor nodig.

Zelf ben ik getroffen door een herseninfarct waardoor  hersenletsel heb opgelopen.
Opeens is binnen een tel je leven totaal anders geworden, je wensen en dromen spatten uiteen in plaats van lekker te leven moet je opeens strijden om te kunnen blijven leven.
En als je het overleefd heb moet je de rest van je leven blijven vechten om te kunnen leven met je andere ik.
Je ik die opeens zonder dat je er zelf om gevraagd hebt een heel ander leven moet leiden dan waar je mee bezig was.
Je geestelijk en lichamelijke beperkingen die de dingen die voorheen zo vanzelfsprekend je het nu enorm moeilijk of soms zelfs helemaal onmogelijk maken.
Vanaf het moment dat je hersenletsel hebt moet je altijd blijven strijden om jezelf steeds te "verbeteren" jezelf zien te vinden in iemand waar je misschien wel mee kan leven.

Om het helemaal moeilijk te maken is er dan ook nog het onbegrip van je dierbaren en hulpverleners.
Allemaal doen ze vast hun uiterste best maar de onbegrip die je krijgt omdat niet getroffenen niet kunnen begrijpen wat het hebben van hersenletsel nu met je als mens doet.
Gelukkig maar om eerlijk te zijn ik gun een ander echt niet dat men ook hersenletsel zal krijgen.
Wel is het onbegrip waar wij als getroffenen vaak tegen aanlopen de muur waar bijna niet overheen is te komen.
Ik zeg bijna wat mij is het met heel veel moeite wat mij enorm veel energie heeft gekost om over die muur heen te komen.

Zelf heb ik geaccepteerd wat mij is overkomen dat ik niet meer de Diederik ben wie ik eerst was.
Dat betekent niet dat ik het daarbij laat zitten, elke dag ben ik bezig om mij te verbeteren weer iets meer kunnen doen dan gisteren.
Door te bewegen en zoveel mogelijk onder de mensen te zijn.
Samen bewegen is denk ik het beste voor mij, niet alleen lichamelijk bewegen maar ook geestelijk bewegen door nieuwe andere dingen te doen.
Nu bijna 10 jaar later kan en doe ik best veel nu kan ik er ook beter mee omgaan en weet ik nu ook beter wat mijn grenzen zijn.
Maar grenzen zijn er om over heen te gaan  en dat doe ik ook vrij vaak.
Dat kan afstraffend zijn maar soms blijkt het dat ik de grens kan verder op kan leggen.

#geefomjehersenen #beweegreden #samensporten #herseninfarct #hersenbloeding #sportenisgezond


Reacties

Populaire posts van deze blog

@Fabletics #WATCHME #stronger Wandelend door het bos

2 Dagen heb ik al stembureau lid binnen op stembureaus gezeten. Ik wilde in eerste instantie gaan hardlopen, maar buiten gekomen vond ik het wel wat fris. Niet hardgelopen maar gewandeld in een stevig tempo. Dat kon ik wel vernemen aan mijn longen, thuis gekomen was ik helemaal bekaf. Niet wat ik eerst last had, na zo'n wandeling was ik wel moe maar nooit dat ik eerst thuis even moest liggen om bij te komen.      Maar ik vond het heerlijk om door het bos te wandelen, de vogel geluiden, onderbroken door het geluid van vliegtuigen wat ik minder leuk vond. Ik hoef gelukkig niet te reizen om in het bos te komen, op zeer korte afstand van mijn huis en ik ben er.      For 2 days I have already been a polling station member at polling stations.   At first I wanted to go for a run, but when I got outside I thought it was a bit chilly.   Not running but walking at a brisk pace.   I could hear that from my lungs, when I got home I was completely exhausted.   Not what bothered me at first, af

Het gaat er niet om wat ik niet meer kan, maar juist wat ik wel kan!

12 Jaar geleden heb ik een week flink kunnen rusten. Mijn strottenhoofd deed niet wat het behoorde te doen als ik moest slikken. Normaal sluit het strottenhoofd automatisch je luchtpijp af zodat wat je door slikt door de slokdarm gaat. Bij mij werkte dat dus niet wat mij bang maakte om te moeten slikken. Want als ik slikte ging dat verkeerd en kon dat slecht aflopen. Hierdoor had ik longontsteking, en door de angst durfde ik niet te gaan slapen. Bang dat ik niet meer wakker zou worden. Daarom besloten om mij in slaap te brengen. Na een week geslapen te hebben, en ik wakker werd op medium care voelde ik mij een stuk beter. De angst was grotendeels verdwenen, en durfde ik toen vooruit te kijken. Na 5 weken mocht ik naar het revalidatie centrum (Beatrixoord te Haren) om daar 3 maanden intern te revalideren. Ik heb het geluk gehad dat ik op een 1 persoon kamer mocht. Dat vond ik toen erg prettig, ik alleen en geen rekening met anderen te hoeven houden. Alleen zelf bepalen wat ik op tv wild

@DecathlonNED @Kalenji

Kalenji KIPRUN  HARDLOOPSCHOENEN VOOR HEREN KIPRUN FAST   Ruim 2 jaar heb ik de Kalenji schoenen al. Dit zijn mijn asfalt schoen zeg ik altijd want ze dempen de schokken erg goed waardoor ik geen last van mijn knieën heb. Ze zitten niet alleen heerlijk maar lopen ook erg fijn. En dat voor een zeer betaalbare prijs. Goede schoenen hoeft dus echt niet duur te zijn! De komende tijd hoop ik nog veel fijne kilometers te maken met deze schoenen en waarbij ik hoop dat ze nooit meer verslijten. Ik loop er alleen mee als het droog is, op natte wegen en paden zijn ze voor mij te glad ivm mijn evenwicht storing. Gelukkig is het heel vaak droog en kan ik toch er heerlijk mee lopen. Meestal loop ik 5 km, maar soms ook wel eens 10 km. Ooit heb ik een halve marathon op deze schoenen gelopen en dat was net als bij de korte afstanden geen enkel probleem. Als deze echt vervagen moeten worden dan worden het zeker deze schoenen weer, of een nog betere vervanger. De kosten per kilometer zijn met deze scho